Посли G7 повідомили про обговорення з Порошенком е-декларування для представників громадських організацій

Посли держав Великої сімки G7 під час зустрічі з президентом України Петром Порошенком 27 березня обговорили з ним, зокрема, закон, що вносить зміни до е-декларування та передбачає електронне декларування для представників недержавних громадських організацій.
Про це йдеться в заяві послів держав G7, опублікованій 28 березня на сайті посольства Італії.

Згідно із заявою, такі зміни викликають заклопотаність західних партнерів України. Зазначається також, що посли "були натхнені обіцянкою президента Порошенка скликати робочу групу за участю громадянського суспільства, щоб переглянути нещодавні законодавчі поправки".

Крім того посли наголосили на потребі України в інституційній стабільності як передумові для подальшого реформування та висловили вдячність за обнадійливий прогрес, досягнутий українською владою у стабілізації та реформуванні економіки та реалізації інституційних реформ, незважаючи на збройний конфлікт на Донбасі.

Посли пообіцяли і надалі підтримувати Україну на шляху реформ.

Нагадаємо, 23 березня Верховна Рада проголосувала за скасування необхідності заповнення е-декларацій деякими військовослужбовцями, але зобов'язала заповнювати їх активістів громадських організацій.

24 березня, нардепи відмовилися підтримати ініціативу про скасування обов'язкового подання електронних декларацій борцями з корупцією.

27 березня спікер ВР Андрій Парубій підписав проект закону №6172 від 10 березня про необхідність внесення електронних декларацій антикорупціонерами.

Того ж дня цей закон підписав президент України Петро Порошенко.

Незадовго до того, як підписати закон президент провів зустріч із представниками недержавних громадських організацій, під час якої заявив про намір це зробити.

За словами виконавчого директора Transparency International Україна Ярослава Юрчишина, президент не може накласти вето на цей закон, оскільки завдяки цим змінам низка військовослужбовців звільняється від електронного декларування.

Водночас на зустрічі із представниками недержавних організацій президент запропонував створити робочу групу, яка напрацює нові правки до закону, і відповідні пропозиції Порошенко готовий внести до парламенту як невідкладні.

По матеріалах nv.ua