Розпочато конкурс на кращу назву системи е-взаємодії держреєстрів

Державне агентство з питань електронного врядування в Україні спільно з міжнародним проектом EGOV4UKRAINE оголошують всеукраїнський конкурс на кращу назву Єдиної системи електронної взаємодії державних реєстрів (систему інтероперабельності), яку буде запроваджено в Україні ще до кінця 2017 року.

Система електронної взаємодії державних реєстрів допоможе підвищити ефективність співпраці між органами влади. Сприятиме відчутному підвищенню якості надання адміністративних послуг населенню та стане дієвим запобіжником проявам корупції.
 
«Сьогодні громадяни та бізнес вимушені подавати чималу кількість документів для отримання елементарних адміністративних послуг. Нерідко для цього їм доводиться вистоювати черги в одному органі влади, щоб отримати обов’язкову довідку для іншої адмінустанови», - зауважив Олександр Риженко, голова Державного агентства з питань електронного урядування України. За його словами, після впровадження системи електронної взаємодії українці будуть звільнені від такої абсурдної необхідності.
 
Крім того, практично кожен орган державної влади зазнає труднощі, викликані потребою надавати доступ зацікавленим особам до того чи іншого державного реєстру, що негативно впливає на роботу всього держапарату. Створена за роки незалежності відомча закритість призвела до формування часто неефективних реєстрів, які накопичують дубльовані дані, що швидко втрачають свою актуальність. Це нерідко призводить до плутанини та помилок, на виправлення яких громадянам та держслужбовцям доводиться витрачати години зайвого часу. Це зумовлює низьку ефективність діяльності держави та впливає на якість адміністративних послуг, що їх отримують громадяни та бізнес.
 
Давно настав час змінити тисячі неефективних процесів у державі, зробити їх простими й зручними для українців. Для цього вирішено впровадити в Україні ще до кінця 2017 року систему електронної взаємодії державних реєстрів, створену на основі одного з кращих світових рішень – естонської системи інтероперабельності X-Road, яка працює без перешкод понад 15 років і довела свою ефективність та безпечність.
 
«Естонське рішення щодо сумісності є надзвичайно гнучким за дизайном і водночас надійним. Система застосовується для малих і великих країн. Україна поки що є найбільшою країною, яка відповідає всім вимогам ЄС і, де буде застосовано систему е-взаємодії. Процес впровадження є гарним прикладом відмінної співпраці між ЄС, Швецією, Естонією та Україною», - каже Марі Педак, керівник міжнародного проекту EGOV4UKRAINE.
 
Умови конкурсу прості. Назва має містити не більше двох слів і формувати уявлення про електронний та безпечний обмін даними, життя без папірців, довідок і необхідності відвідування державних органів. Може містити українські автентичні назви. Також вона не повинна асоціюватися з відомими брендами і мати негативний відтінок. 
 
До 30 жовтня 2017 року кожен охочий прийняти участь може зробити це через Facebook. Для цього потрібно вподобати сторінку Державного агентства з питань електронного врядування і допис про конкурс, в коментарях до якого запропонувати одну чи декілька назв. Також необхідно залишити свої дані в Google Forms конкурсу.
 
Остаточну назву визначить конкурсний комітет.
 
Переможець конкурсу отримає від міжнародного проекту EGOV4UKRAINE – iPhone X.
 
Терміни конкурсу: від 17 по 30 жовтня 2017 року.
 
Контакти конкурсного комітету на випадок запитань і уточнень: 4Ukraine@e.gov.ua.  
 
Із правилами та умовами конкурсу можна ознайомитись на Facebook-сторінці Державного агентства з питань електронного врядування
 
Конкурс на кращу назву системи електронної взаємодії державних реєстрів проводиться в рамках проекту EGOV4UKRAINE на підтримку програми з децентралізації в Україні U-LEAD, яка фінансується Європейським Союзом і програмами розвитку співпраці Королівства Швеція та Республіки Естонія.
 
?За матеріалами прес-релізу