Щоб збільшити кількість ОСББ – долучайтеся до Проекту «Енергоефективні школи: нова генерація»

Останнім часом створення об’єднань співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) в Україні набирає обертів. Завдяки прийняттю низки важливих законодавчих та нормативно-правових актів, проведенню інформаційно-роз’яснювальних кампаній профільними міністерствами та відомствами, у тому числі у співпраці із проектами міжнародної технічної  допомоги, формується державна політика підтримки становлення та повноцінного функціонування ОСББ.

Якщо на 01.05.2015 р. в Україні налічувалося 15 934 ОСББ, то на 01.10.2017 р.  зареєстровано вже  27 420.
Начебто дуже позитивна динаміка, проте варто згадати, що житловий фонд країни налічує близько 240 тис. багатоквартирних будинків. Навіть якщо частка створених ОСББ об’єднує кілька будинків, все одно до повної «ОСББізації» країни ще далеко.

З-поміж іншого, інтенсифікації процесу створення ОСББ перешкоджає те, що у багатьох із нас ще досить сильними є пережитки радянського минулого, які диктують відповідні моделі поведінки, зокрема:
- утриманська позиція («мені повинні забезпечити…, надати…»);
- патерналізм, пасивність, невиправдані сподівання на владу, яка все зробить;
- соціальний інфантилізм, який проявляється в житті тільки сьогоднішнім днем, у позиції «я нічого не можу…»;
- ставлення до спільного майна будинку як до чужого тощо. 

Очевидно, що формування ефективного власника житла, справжнього господаря не лише своєї квартири, але й будинку, є нагальною потребою сьогодення, і для її вирішення необхідно змінити поведінкові установки українців.
На жаль, зміна установок дорослої людини є непростим завданням. Тому треба виховувати ефективних власників своєї квартири та будинку, активних та мотивованих учасників реформування житлово-комунального господарства з дитинства. Саме це є однією із головних цілей Проекту «Енергоефективні школи:нова генерація».

У рамках інноваційної онлайн-програми дистанційного начання (ПДН) Проекту «Енергоефективні школи:нова генерація» старшокласники опановують факультативний курс «Абетка з основ житлово-комунального управління» і стають знавцями прав та обов’язків виконавців та споживачів житлово-комунальних послуг, переваг створення ОСББ, тарифоутворення на послуги підприємств ЖКГ, добросусідських відносин у будинку, показників якості послуг тощо.

Закріплення в учнів основ житлово-комунальної та фінансової  грамоти  відбувається під час ділової онлайн-гри «Розумний будинок». Клас стає багатоквартирним будинком, учні -  власниками квартир та співвласниками свого будинку. У будинку створюється ОСББ, обирається правління та його голова. 

Навчаючись,  учні одержують бали, які перетворюються в ігрові гроші. Кожен учень/учениця отримує щотижня (ігровий місяць) квитанцію та має сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги. Щоб зменшити рахунки,  учні можуть витратити зароблені кошти на впровадження енергоефективних заходів у своїх квартирах (наприклад, замінити лампи розжарювання на світлодіодні, поміняти стару пральну машину на сучасну класу А++ тощо).  Тоді наступного місяця оплата за електроенергію у квитанції буде меншою.

Енергоефективність кожного заходу  (встановлення у квартирі лічильників, заміна вікна на енергозберігаючі, встановлення аераторних насадок на змішувачі тощо) розрахована у ПДН і діти можуть обирати той чи інший енергозберігаючий захід відповідно до своїх фінансових можливостей.
 
На загальних зборах учні-співвласники приймають рішення про створення ремонтного фонду ОСББ і за рахунок внесків можуть впроваджувати більш масштабні проекти, що уможливить зменшити платежі та/або поліпшити комфорт проживання в «Розумному будинку».

Досвід упровадження курсу свідчить, що значна частка учасників Проекту, завдяки грі «Розумний будинок», втілюють та/або ініціюють втілення в життя  енергоефективних заходів не лише у віртуальному просторі, а у своїх реальних квартирах та будинках.  
Наприклад:
-  утеплення трубопроводів системи опалення в неопалювальних підвалах у грі виконали  59% учасників, а в дійсності це зроблено у будинках 29% учнів;
- встановлення енергозберігаючих дверей із доводчиком запропонували 62% учнів у віртуальному будинку і 20% учнів – в реальному.

Опановуючи курс, учні починають розуміти переваги колективного управління житлом шляхом створення ОСББ. Вони залучають батьків, сусідів, знайомих до спільного з вирішення житлово-комунальних проблем, які виникають у багатоквартирному будинку.

15 листопада 2017 р. у рамках 5-ої хвилі Проекту відкривається перша в Україні онлайн-програма дистанційного навчання (ПДН) за схваленим  Міністерством освіти і науки України: факультативним курсом «Абетка з основ житлово-комунального управління» для учнів 9-11 класів.

Організатори забезпечують цілодобовий безкоштовний доступ до онлайн-платформи.

Добір пілотних шкіл триває. Завдяки необмеженому покриттю через дистанційний формат навчання, участь можуть брати будь-які ЗНЗ, незалежно від їхньої локації.   

Зареєструватися можна за посиланням energyschool.org.ua.
 
Для звитяжного поступу ОСББ на теренах України – долучайтеся до участі у Проекті «Енеогоефективні школи: нова генерація»!