Щоб зменшити викиди СО2 – долучайтеся до Проекту «Енергоефективні школи: нова генерація»

Ви, безперечно, чули про так звану «Угоду мерів». У всьому світі все більше великих та малих міст, селищ та навіть сіл стають підписантами цієї угоди. Вони беруть на себе зобов’язання   підвищувати енергоефективність та нарощувати використання відновлювальних джерел енергії на своїх територіях. що уможливить скоротити споживання викопних енергоносіїв та зменшити викиди вуглекислого газу (СО2) щонайменше на 20%. Активно долучаються до Угоди мерів і українські міста. Сьогодні їх майже півтори сотні.

Підписанти угоди мають розробити та впровадити на своїї територіях Плани дій зі сталого енергетичного розвитку та клімату (ПДСЕРК).

Зазвичай ПДСЕРК передбачає реалізацію низки енергоефективних проектів у різних секторах міського господарства:
 
Зрозуміло, що втілення в життя цих проектів вимагатиме неабияких коштів.
Зокрема, підвищення енергоефективності у транспорті потребує значних витрат на оновлення застарілого та енерговитратного рухомого складу, побудову нових дорожніх розв’язок, автоматизації  системи керування дорожнім  рухом і т.п.

Проекти у секторі теплопостачання, які стосуються модернізації котелень, заміщення природного газу альтернативними джерелами енергії в системі генерації, заміни зношених теплових мереж, також є дуже дорогими.
Чималі фінансові вкладення необхідні для підвищення енергоефективності житлових та громадських (закладів освіти, охорони здоров’я, культури тощо) будівель.

Залежно від фінансових можливостей міст та  амбітності поставлених ними цілей зі зменшення викидів СО2, капітальні вкладення, передбачені ПДСЕРК, сягають сотні мільйонів гривень.
Водночас міста можуть успішно реалізовувати так звані «м’які» заходи, які є маловитратними, але дієвими, з погляду зменшення споживання енергоресурсів. Це інформаційно-просвітницькі заходи, серед яких чи не найбільш ефективним є впровадження програм шкільної освіти з енергозбереження, спрямованих на формування енергоефективної поведінки учнів, їхніх друзів, батьків, сусідів, знайомих через підвищення рівня свідомості та набуття нових знань, вмінь і навичок.

Досвід Проекту «Енергоефективні школи: нова генерація», що започаткований Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку» (ІМР), свідчить, що за максимального залучення міських загальноосвітніх навчальних закладів до участі в навчальних курсах Проекту, зменшення споживання енергоресурсів і скорочення викидів вуглекислого газу в секторі громадських та житлових будівель може становити до 10% базового рівня.

15 листопада 2017 р. у рамках 5-ої хвилі Проекту відкривається перша в Україні онлайн-програма дистанційного навчання (ПДН) за схваленим  Міністерством освіти і науки України: курсрм за вибором «Основи енергопостачання та енергозбереження» для учнів 6-8 класів.

Організатори забезпечують цілодобовий безкоштовний доступ до онлайн-платформи.

У рамках ПДН створено автоматизовану базу моніторингу впровадження енергоефективних заходів у школах та в домівках учнів. Завдяки цьому, дані про економію енергоресурсів і, відповідно, скорочення викидів  СО2 матимуть документальне підтвердження. Таким чином, міста зможуть використовувати цю інформацію при складанні звітів щодо виконання ПДСЕРК.

Наразі триває добір пілотних шкіл. Завдяки необмеженому покриттю через дистанційний формат навчання, участь можуть брати будь-які ЗНЗ, незалежно від їхньої локації.   

Зареєструватися можна за посиланням energyschool.org.ua.

Ми формуємо запит на енергоефективність «знизу». Прямуймо до енергонезалежності разом!