Благодійний NFT проект “Голос Шевченка”

20 квітня 2022 року відбувся запуск NFT проєкту Голос Шевченка.  Метою проєкту є збір коштів на допомогу Україні та українцям, які постраждали внаслідок військових дій.
 
За основу взято розробку українського маркетингового агентства TABASCO, якому вдалося створити реконструкцію голосу найвідомішого українського поета Тараса Шевченка.
 
Всього буде випущено 650 NFT з фрагментами відомих віршів ТГ Шевченка, прочитаних голосом автора. Перша колекція, яка розміщується на платформі opensea ( https://opensea.io/ShevchenkoVoice ) - фрагмент з поеми «Кавказ»:
 
Борітеся — поборете!
Вам Бог помагає!
За вас правда,
за вас слава І воля святая!  
 
Ці патріотичні та мотивуючі слова поета розміщені на 75 унікальних анімаціях, кожна з яких відрізняється кольоровою гамою, тематичними іконками, словами і хронометражем.
 
Початкова вартість кожного NFT відображає його важливість в колекції. Найвища початкова вартість у повних фрагментах (11 секунд хронометраж) з кольорами українського прапору складає 1 ETH (приблизно $3000). Таких об’єктів всього 5. Найдоступніша початкова вартість NFTз голосом Шевченка - починається з 0.03 ETH(приблизно $100).
 
Власники ТОП 25 NFTотримують мерчандайз проєкту (брендовані худі зі словами Шевченка та QRпридбаного NFT).
 
Всі кошти, отримані в результаті проєкту підуть на підтримку українських волонтерських проєктів. Ми закликаємо волонтерські проєкти приєднуватися до наших ресурсів в соцмережах, та надсилати ваші нагальні потреби по фінасуванню.
Всі виплати та результати будуть публічними та затверджуватимуться наглядовою радою проєкта.    
 
Купуючи NFTз голосом Тараса Шевченка ви отримуєте 1) унікальний запис голосу українського поета який залишається у вашій власності 2)допомагаєте Україні і українцям 3) поширюєте українську культуру в світі.
 
 
 
R&D відтворення голосу Шевченка
 
Записів голосу поета не існує – перший пристрій для запису та відтворення звуку, фонограф, винайшли через 16 років після смерті Тараса Шевченка.
 
Для реалізації проєкту було використано точні антропометричні дані, які вдалося встановити завдяки його посмертній масці, яка зберігається у Національному музеї  Тараса Шевченка. Аби голос максимально відповідав дійсності, до проєкту доєдналася група шевченкознавців, займалися пошуком та аналізом додаткової інформації за спогадами очевидців щодо зовнішності, голосу, способу життя, звичок та перенесених письменником хвороб.
 
На основі отриманих даних було створено 3D-модель голови Шевченка. Далі, за допомогою багатофакторної моделі та нейромережі, зі 108 кандидатів відібрали трьох найбільш репрезентативних. Вони максимально відповідали десяткам сформованих параметрів серед яких:  зовнішність, зріст, статура, регіон, особливості здоров’я та інші. На останньому етапі, завдяки технології нейронного синтезу, було об’єднано риси трьох голосів та відтворено голос письменника.
 

 
Команда розробників науково-дослідного проєкту відтворення голосу Тараса Шевченка:
 * TABASCO Agency - топове креативне агентство України
 * Wantent – ​​платформа аналізу контенту на основі штучного інтелекту
 * Національний музей Тараса Шевченка в Києві
 
Контакти
 
Сторінка проєкту https://opensea.io/ShevchenkoVoice
 
Сайт проєкту https://www.shevchenkovoice.com/
 
Instagram https://instagram.com/shevchenkovoice
 
Twitter https://twitter.com/shevchenkovoice
 
Telegram https://t.me/voiceofshevchenko
 
e-mail shevchenko.voice@gmail.com