Бренд “ХУІЗІТ” та Saatchi@Saatchi анонсували вихід лімітованої колекції футболок у підтримку прав жінок

Saatchi & Saatchi Ukraine у колаборації з українським брендом гендерно-нейтрального одягу “Who is it? / ХУІЗІТ” анонсували вихід лімітованої колекції футболок на підтримку шахової судді з Ірану — Шоре Байат.
 
На території Ірану жінки зобов’язані покривати голову, у випадку недотримання цієї вимоги настає адміністративна або дисциплінарна відповідальність. Під час Чемпіонату світу з шахів серед жінок у Шанхаї на одному із знімків Шоре Байат була показана у ракурсі, з якого головне вбрання непомітне. Хоча на іншому фото цього ж моменту видно її голову під шарфом.


Перший знімок спричинив обурення іранців та цькування у місцевих ЗМІ, адже поява жінки з непокритою головою на публіці — неприйнятна поведінка за суспільними нормами країни. Після цього судді не залишалось нічого, окрім продовжити виконувати свою роботу вже без хіджаба. Тепер Шоре не може повернутися на Батьківщину, так як її можуть арештувати і ніхто не гарантує її безпеку.

Як зазначають представники бренду, для світової спільноти — це нонсенс, що у 2020 році безпека жінки залежить від її одягу та дотримання “суспільних норм”. У Saatchi& Saatchiдодають, що жінка — не пішак на шахівниці. Вона - не безправна і безпорадна. 
 
Пішак — може побити й короля! Цей меседж, вважають креативники, має привернути увагу спільноти до й досі обмежених прав мільйонів жінок у деяких регіонах світу. Бо кожен, хто виступає проти системи — пішак. У хустці він чи ні.
 
Усі, хто хоче долучитися до акції підтримки Шоре Байат — можуть замовити брендову футболку “Whoisit? / ХУІЗИТ”, на якій літера “і” замінена на образ пішака із прорізом, що є метафорою хіджабу. Щоб кожен, хто зустріне власника такої футболки, згадав про те, що і пішак може побити короля, варто лиш зробити правильний хід.
 
За посиланням новина щодо інциденту.