Дітей з інвалідністю після інтернатів допоможуть соціалізувати

До міжнародного дня людей з інвалідністю Громадська організація «Еммаус» запустила всеукраїнську благодійну акцію «Зроби мені хаб». Мета кампанії — зібрати кошти на створення першого інклюзивного хабу в Харкові та привернути увагу до  молоді з інвалідністю та випускників інтернатів. Для створення інклюзивного простору необхідно зібрати 550 000 гривень.
 
Незважаючи на реформу інтернатних закладів України, там досі перебуває понад 90 тисяч дітей, близько 17% з яких мають інвалідність. Через низьку якість освіти в інтернатах їхні шанси скласти ЗНО та отримати середню спеціальну чи вищу освіту — мізерні. Для дітей з інвалідністю це означає безробіття та переміщення до пансіонатів для престарілих без шансів на соціалізацію до кінця життя. ГО «Еммаус» запустила унікальний для України проєкт з соціалізації людей з інвалідністю та дітей-сиріт після інтернатів, який може бути масштабований по всій країні. 
 
В українських інтернатах діти не мають досвіду щодо побутових справ: прання, прибирання, приготування їжі, оплати комунальних платежів тощо. Більше того, з їхніми страхами та комплексами не працюють психологи. Якщо дивитися на закордонний досвід, то, наприклад, італійська організація Agevolando за 10 років свого існування створила 14 квартир для 42 сиріт та інвалідів. Також в Італії існує соціальний кооператив Cooperative Nazareno, де людей з інвалідністю та ментальними порушеннями реабілітують за допомогою мистецтва. Центр об'єднує 4 міста, 540 людей і безліч майстерень.
 
Громадська організація «Еммаус», що існує в Харкові з 2011 року, уже реалізувала безліч проєктів, серед яких «Летючий дім» — спеціально облаштовані квартири для людей з інвалідністю та дітей-сиріт для подальшої соціалізації після закінчення інтернату. Наступний крок «Еммаусу» — створення інклюзивного хабу, де молодь могла б навчатися, працювати, проводити майстер-класи та зустрічі. 
 
«Я дуже люблю читати та навчатися, а для цього часто потрібен приватний простір. Дуже хочеться мати хаб, щоб ми могли там проводити різні курси та просто зустрічатися з друзями. Хочеться, щоб це був простір для своїх. Ми зараз часто проводимо події, на які приходить понад 40 людей і їх просто ніде розмістити. Надіємось на великий хаб, куди можна буде запрошувати багато людей», — ділиться учасниця адаптаційного центру «Летючий дім»,  дослідниця в ГО «Еммаус» Олена Куц.
 
До лютого 2020 року ГО «Еммаус» мають внести кошти за приміщення хабу 32 000 доларів, з яких на сьогодні вони мають лише 30 %. Всеукраїнська благодійна кампанія «Зроби мені хаб» націлена зібрати решту коштів для створення простору, а це 550 000 грн.  До акції уже долучився гурт ТНМК, надавши саундтрек «Зроби мені хіп-хоп» для промо-ролику.
 

 
«Простір майбутнього хабу буде зонований на дві частини — кухню-студію та вітальню для навчання, проведення публічних заходів та дружніх зустрічей. Кухня — інклюзивна, там є спеціальні підставка й заїзд для візка під мийку, а також —  плита зниженого рівня, щоб людям маленького зросту було зручно. Вітальня буде облаштована проєктором та спеціальними меблями. Такий хаб стане першим некомерційний, незалежний, доступним публічним простором з фокусом на інклюзії в Харкові», — розповідає Ірина Сальник, PR-менеджерка «Еммаус».
 
Приєднатися до кампанії та фондувати можна на сайті ГО «Еммаус». Організація працює над тим, щоб схожі «летючі» будинки та інклюзивні хаби з’являлися і в інших регіонах України. 
 
«Ми віримо, що якщо ми робимо щось добре, то інші люди надихнуться цим прикладом та завдяки цьому можуть з'явитися такі ж будинки. Ми зустрічаємо схожі організації в інших регіонах і працюємо над тим, щоб об'єднуватися та розв’язувати питання соціалізації вихованців інтернатів по всій Україні разом. Ситуація в Україні дуже динамічно розвивається і радує, що до держави поступово доходить, що інтернат це ні для кого не найкраще місце — ні для людини з неврологічними розладами, ні для дитини. І тому політика змінюється, ми відходимо від цих інструментів. Держава поступово буде відмовлятися від  заохочення інтернатів, будуть впроваджуватися працівники, які підтримують сім'ї в кризових обставинах, щоб вона залишала дітей, щоб діти не потрапляли в інтернати», — розповідає Анастасія Золотова, виконавчий директор ГО «Еммаус».