Львівська область підтримує Проект "Енергоефективні школи: нова генерація": 36 ЗНЗ зареєструвалися у ПДН

Львівщина та її обласний центр уже досить давно славнозвісні тим, що обласна та міська влада наполегливо й системно займаються підвищенням енергоефективності та скороченням викидів вуглекислого газу на своїх територіях. Насамперед це стосується сектору житлових та громадських будівель, який споживає вагому частку енергоресурсів, що використовуються в місті та області. Тому на Львівщині значна увага надається Інформуванню та просвіті населення із ключових питань енергозбереження, починаючи з дітей та молоді.

Зокрема, Львів ще у 2009-2013 рр. брав участь у Проекті USAID "Реформа міського теплозабезпечення в Україні", одним із компонентів якого була освітня програма "Енергоефективні школи та університетські містечка". Чотири львівські ЗНЗ (№3, №30, школа "Надія", ліцей "Оріяна") та Національний лісотехнічний університет України були чи не найактивнішими учасниками цієї програми.

21 листопада цього року в навчально-методичному центрі освіти м. Львова для представників міських загальноосвітніх навчальних закладів відбулася презентація інноваційного Проекту "Енергоефективні школи: нова генерація", який впроваджує ВБО "Інститут місцевого розвитку" за фінансової підтримки енергетичної компанії ДТЕК.

Захід організовано управлінням освіти департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради спільно з навчально-методичним центром освіти.

Презентацію провела старший консультант ІМР із питань залучення громадськості, к.т.н. доцент Кадрія Сафіуліна, яка розповіла, що в рамках Проекту вперше в Україні відкрито безкоштовну онлайн-програму дистанційного навчання (ПДН). Учні 6-8 класів можуть у ПДН опанувати курс за вибором "Основи енергопостачання та енергозбереження". Його вивчення сприятиме становленню свідомих й обізнаних майбутніх споживачів, які розуміють технічні та фінансові проблеми виконавців житлово-комунальних послуг та своїми діями підтримують їх: економно споживають енергетичні й інші ресурси та своєчасно за них сплачують. Старшокласники (9-11 класи) мають можливість долучитися до вивчення у ПДН факультативного курсу "Абетка з основ житлово-комунального управління", який допоможе їм зрозуміти переваги колективного управління житлом шляхом створення ОСББ, усвідомити необхідність стати відповідальними власниками своєї квартири та будинку, активними та мотивованими учасниками житлово-комунальних відносин.
Обидва навчальні курси схвалені Міністерством освіти і науки України.

Представники шкіл уважно вислухали презентацію, а по закінченні почалося обговорення організаційних та методичних питань участі у Проекті.

Перед учасниками виступила директор школи №83 Ірина Хміль, яка має неабиякий досвід участі у проектах з енергозбереження. Вона відмітила важливість формування в дітей енергоощадних звичок і висловила надію, що інноваційний Проект "Енергоефективні школи: нова генерація" уможливить зменшити споживання енергоресурсів як у школах, так і в домівках учнів. Ірина Хміль запропонувала різні форми навчальної діяльності, зокрема інтегровані уроки з фізики, економіки, географії на базі актуальних матеріалів навчальних курсів. Її підтримала заступник із методичної роботи, вчитель фізики Мар'яна Боднар, яка буде вести у школі №83 курс "Основи енергопостачання та енергозбереження".

Присутній на заході енергоменеджер управління освіти департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Мирослав Мелемук пообіцяв педагогам, що особисто проведе урок з термосканування шкільної будівлі для кожного навчального закладу, який візьме участь у Проекті ДТЕК. Він пояснив, що відповідно до Програми підтримки заходів з енергозбереження на 2017-2019 роки, Львівською міською радою придбано сучасне обладнання (тепловізор), яке дозволяє візуалізувати теплові втрати будівель та споруд. Вчителі дуже зацікавилися цією пропозицією і навіть почали записуватися у чергу.

Результати проведення заходу, спільного обговорення та обміну думками виправдали очікування команди Проекту "Енергоефективні школи: нова генерація": на 8.12.2017 у ПДН зареєструвалася 21 львівська школа (рис.1).

Таким чином, Львів посідає почесне друге місце у рейтингу Проекту.
 
 
 Рис. 1. Кількість зареєстрованих шкіл (розподіл за містами)
 
22 грудня цього року Кадрія Сафіуліна виступила з презентацією Проекту ДТЕК перед представниками шкіл м. Дрогобича. Захід організував міський методичний комітет. Хоча дрогобицькі педагоги виявилися не такими активними, як львівські (на сьогодні у ПДН зареєстровані три школи), проте команда Проекту сподівається, що до нього приєднається більше шкіл міста, оскільки добір ЗНЗ ще триває. Приємно, що про захід повідомлено на сайті Дрогобицької міської ради.

У рейтингу серед 23 областей та м. Києва Львівська область опинилася на четвертому місці (рис. 2).

У 12 населених пунктах Львівщини (Львів, Дрогобич, Самбір, Стрий, cела Бродівського Жидачівського, Кам'янка-Бузького, Радехівського, Стрийського, Яворівського районів) у ПДН зареєстровано 36 ЗНЗ. Попереду лише Полтавська область (69 шкіл), Донецька (61 школа) та Дніпропетровська область (57 шкіл).
 
 
 Рис. 2. Кількість зареєстрованих у ПДН шкіл (розподіл за областями)

Формуймо разом запит на енергоефективність серед громади Львівщини!