Налаштуй свій клімат

Сьогодні не існує жодної держави, яка б не відчула на собі кліматичні зміни. Танення льодовиків, повені, засухи — наслідки, що кардинально змінюють життя цілих міст і регіонів по всьому світу.

«Зміни клімату багатьом можуть здаватися малопомітною проблемою, а “сміттєве питання” — другорядною справою. Однак накопичене на звалищах сміття не тільки забруднює довкілля, а й нагріває планету. Органіка, розкладаючись, виділяє метан, а різні пластики — домішки парникових газів метану й етилену. І все це згубно впливає на клімат. За даними Міжурядової групи зі зміни клімату, метан у 86 разів більше за вуглекислий газ утримує тепло й нагріває атмосферу. На щастя, емісії метану не настільки значні, як CO₂, однак задуматися є над чим: щороку в Україні на звалищах опиняється близько 15 млн тонн сміття, і це тільки за офіційними даними», — розповідає Євгенія Аратовська, голова соціального проєкту «Україна без сміття».

Аби життя на планеті було комфортним й надалі, діяти потрібно негайно. З метою зменшення темпу кліматичних змін від людського фактору була створена Глобальна ціль ООН №13 «Пом’якшення наслідків зміни клімату». Серед її завдань є підвищення стійкості до кліматичних явищ і стихійних лих, впровадження заходів регулювання змін клімату в усі сфери життя, перехід на альтернативні енергоджерела, модернізація виробництв в екологічному напрямі та ін.
Але долучитись до покращення стану нашої планети може кожен з нас. За допомогою Календаря сталих звичок від Carlsberg Ukraine робити це просто і зручно. У ньому зібрані поради, засновані на Глобальних цілях ООН. Вони популяризують розвиток корисних звичок і допомагають зробити життя відповідальним та екологічним.

Щомісяця Календар сталих звичок пропагує одну чи дві цілі ООН. Наприклад, червень відповідав цілі №13 «Пом’якшення наслідків зміни клімату» та мав назву «Клімат-контроль». Першого місяця літа можна дізнатися: як проста їжа рятує нас і клімат планети; як правильно утилізувати засоби гігієни, листя й інше сміття; як відстежити якість повітря у твоєму місті; чим чудовий екологічний транспорт і ще багато чого цікавого та корисного.

«Кожен з нас може впровадити щоденну екозвичку, щоб посприяти пом’якшенню наслідків зміни клімату. Наприклад, замінювати одноразові речі на багаторазові. Не брати “кульочок”, бо в сумці є екоторбинка. Відмовитися від кави в одноразовому стаканчику чи напою із пластиковою соломинкою, бо є своя чашка. І вчитися купувати не більше, ніж насправді потрібно — від одягу до їжі», — радить Євгенія Аратовська.

Майбутнє планети прямо  залежить від вибору кожного з нас. Тому долучайся до свідомого життя — завантажуй Календар сталих звичок і синхронізуй його з потрібною платформою. Тепер щомісяця з допомогою простих порад ти зможеш зробити себе та світ кращим.