Нова ініціатива з енергоефективності в Україні, що фінансується Норвегією

Нову Ініціативу з питань енергоефективності Норвегія-Україна (NUEE) розпочав Державний секретар закордонних справ Норвегії Аудун Халворсен у зв'язку з його візитом до України.
 
Нова ініціатива з грантовим фінансуванням з боку Норвегії у розмірі 20 мільйонів євро, має на меті збільшити муніципальне фінансування для енергоефективності в громадських будівлях, посилити самоврядування в українських муніципалітетах та зосередити увагу на сталих практиках закупівель під час реалізації програми.
 
У січні 2019 року під час візиту прем'єр-міністра Володимира Гройсмана до Норвегії була підписана спільна декларація між Норвегією та Україною щодо посилення співпраці в енергетичному секторі. Одним із напрямів співробітництва, що підкреслюється в декларації, є енергоефективність та важливість збільшення інвестицій в межах цієї сфери.
 
«Енергоефективність є одним із найважливіших пріоритетів для українського уряду на даний момент. У зв'язку з цим ми дуже вдячні за нову ініціативу, яка фінансуватиме проекти з енергоефективності по всій Україні», − сказав заступник міністра Міністерства енергетики та захисту довкілля України Олексій Рябчин.
 
«Уряд Норвегії нещодавно прийняв рішення збільшити фінансування в Україні для підвищення енергоефективності. Енергетичний сектор є ключовим в реформаторських заходах в Україні та сферою, де Норвегія може запропонувати знання та досвід. Для мене велика честь та задоволення офіційно запустити нову Ініціативу з енергоефективності Норвегія-Україна, яка дасть змогу покращити енергоефективність громадських будівель в українських муніципалітетах», − заявив Державний секретар закордонних справ Аудун Халворсен під час запуску програми в Києві.
 
Програма NUEE є продовженням успішної норвезької Північної ініціативи з енергоефективності та гуманітарної підтримки Україні (NIU), яка була створена восени 2014 року.
 
«Інтерес і прихильність до програми NIU з боку східноукраїнських міст перевищили наші очікування, і ми дуже раді, що були призначені керівниками фонду нової програми Міністерством закордонних справ Норвегії», − сказав Амунд Бейтнес, старший менеджер з інвестицій в NEFCO у зв'язку із запуском програми NUEE.
 
Нова ініціатива NUEE фінансуватиме соціально важливі муніципальні будівлі, такі як дитячі будинки, заклади охорони здоров’я та школи, а також демонстраційні проекти, що будуть корисними для вразливих груп населення, таких як внутрішньо переміщені особи з конфліктних районів на Сході України. Крім того, програма прагне надати муніципалітетам можливість керувати собою, залучаючи зовнішнє фінансування та приймаючи місцеві інвестиційні рішення, а також впроваджуючи кращі практики в процедурах закупівель.
 
Перший узгоджений проект середнього розміру в рамках програми NUEE включатиме оновлення індивідуальних опалювальних підстанцій у близько 450 громадських будівлях у Києві, в межах якого NEFCO погодилися позичити 5 мільйонів євро на додаток до 1,3 мільйона євро в грантах програми NUEE. Місто Київ забезпечить проект власним фінансуванням на суму 1 мільйон євро. Очікується, що це призведе до значної економії коштів завдяки зменшенню споживання тепла у відповідних будівлях, а також зменшенню викидів СО2 та принесе користь приблизно 186 000 дітям, учням та персоналу міста.
 
Проекти NUEE дозволять скоротити як споживання енергії, так і збільшити термін експлуатації оновлених будівель та в той же час заощадити кошти для українських муніципалітетів. Фінансування доступне для проектів по всій Україні, але пріоритетними є Донецький, Луганський та регіон Азовського моря.
 
Програма NUEE забезпечує сумісне фінансування, що складається з позик та грантів, а також технічної допомоги та підтримки проектів. На додаток до норвезького внеску у розмірі 20 мільйонів євро грантового фінансування, NEFCO буде балансувати кожен проект за рахунок кредитного фінансування. Програма охоплюватиме як менші демонстраційні проекти (до 10 проектів на рік) з пільговими кредитами до 500 000 євро на кожен проект, так і середні проекти, на які NEFCO може виділяти до 5 мільйонів євро кредитного фінансування. Очікується, що бенефіціари забезпечуватимуть принаймні десять відсотків вартості проекту за рахунок власних коштів.
 
NEFCO профінансувала понад 240 проектів в Україні з 2010 року, з них близько 180  в рамках державного сектору. У додаток до власних кредитних інвестицій, NEFCO керує фондами декількох програм, що фінансуються урядами Північних країн, пов'язаних з енергоефективністю, відновлюваною енергією та централізованим опаленням в Україні.
 
Північна ініціатива з енергоефективності та гуманітарної підтримки Україні (NIU)
З ініціативи Норвегії, у 2014 році міністри закордонних справ країн Північної Європи вирішили запустити грантову програму для невідкладних інвестицій, необхідних у Східній Україні. Початково, акцент робився на повністю грантових проектах у п’яти регіонах, найближчих до зони конфлікту. З того часу програма профінансувала 39 проектів для невідкладного ремонту громадських будівель та систем вуличного освітлення в 30 містах, з яких 25 проектів вже реалізовано.