Порошенко продав 5 канал та Прямий новому медіахолдингу "Вільні медіа"

Медіахолдинг "Вільні медіа" придбав 100% корпоративних прав у телеканалах "5 канал" та "Прямий".
Про це йдеться у повідомлені новоствореного медіахолдингу.

"7 листопада 2021 року набрав чинності неконституційний закон Володимира Зеленського про, начебто, боротьбу з олігархами […]. Усвідомлюючи небезпеку, що створює цей закон для подальшого фінансування та діяльності незалежних ЗМІ та опозиційних демократичних сил, минулої п'ятниці ми створили новий медіахолдинг "Вільні медіа". Власниками холдингу є медійники, журналісти, громадські діячі та опозиційні депутати, які були журналістами", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що придбання було здійснено за ринковою ціною, але "у розстрочку".

"Значна сума угоди відображає суттєвий внесок, який родина Порошенків та пов'язані з нею компанії зробили у створення, підтримку та розвиток вільної демократичної преси. Угода передбачає розстрочку з виплати покупної ціни, розрахунки буде проведено відповідно до умов укладеної угоди", – йдеться у повідомленні.

У медіахолдингу наголосили, що додаткові 10% акцій холдингу відведено під участь усього трудового колективу медіа – таким чином трудові колективи є найбільшим акціонером.

Відповідно до вимог антикорупційного законодавства, народні депутати відразу ж передали свої акції в управління телеканалам, тобто їх трудовим колективам.

"Таким чином вони повністю дотрималися вимог законодавства щодо усунення конфлікту інтересів та забезпечили умови, за яких політики не зможуть чинити жодного тиску на менеджмент каналів чи їх редакційну раду, або у будь-який спосіб впливати на редакційну та інформаційну політику каналів", – йдеться у заяві холдингу.

Зазначається, що документи угоди прямо передбачають заборону Петру Порошенку будь-яким чином впливати на редакційну політику каналів чи іншим чином здійснювати контроль щодо "Вільних медіа".

Нові власники "Вільних медіа" найближчим часом укладуть з каналами угоду про невтручання в редакційну політику.

У лютому цього року п’ятий президент України заявив, що став новим власником телеканалу Прямий. Порошенко також є практично одноосібним власником 5 каналу через ТОВ "ТРК НБМ", акціонером якого виступає його інвестфонд Prime Assets Capital.

5 листопада президент Володимир Зеленський підписав закон про олігархів. Закон визначає, що олігарх – це особа, яка має значну економічну та політичну вагу в суспільному житті, зокрема, має значний вплив на ЗМІ.

За матеріалами https://biz.liga.net/