РЕМІНЬ АБО РОЗТИН. ПРИСТЕБНУТИЙ ПАСОК БЕЗПЕКИ РЯТУЄ ЖИТТЯ

У травні була запущена інформаційна кампанія “Ремінь або розтин”, яка спонукає українців пристібати ремені безпеки в авто. На 180 білбордах по Україні розміщене зображення чоловіка з синцями від ременя безпеки та інше його ж фото зі слідом від розтину. Автори реклами пропонують шокуюче порівняння, демонструючи наслідки автокатастрофи для людини, яка не пристібається паском безпеки.
 
Інформаційна кампанія розроблена в рамках кампанії “За безпечні дороги” агентством AGAMA Communications на замовлення Центру демократії та верховенства права за підтримки Міністерства інформаційної політики України.
 
Про необхідність пристібання ременя безпеки та роль у цьому державного та громадського секторів, а також про креативну ідею кампанії на прес-брифінгу розповіли: Артем Біденко, державний секретар Міністерства інформаційної політики України; Олеся Холопік, заступник директора Центру демократії та верховенства права, координатор Кампанії “За безпечні дороги”; Юлія Яшина, директор креативних сервісів AGAMA Communications.
 
Артем Біденко, державний секретар Міністерства інформаційної політики України, зазначив: “Соціальна реклама звертає увагу на смертельні наслідки автокатастроф, пропонуючи водіям вибір “Ремінь або розтин”, зображуючи синець від ременя і слід від ножа патологоанатома як альтернативу. Адже за даними ВООЗ, у половині випадків ремінь у смертельній аварії міг би врятувати життя, а в Україні не пристібається 77% водіїв".
 
“Будь яка соціальна комунікація не працює раціонально. Люди бачать рекламу перефірійним зором, саме тому заклик пристебнути ремінь задля порятунку життя не працює. Для цієї соціальної реклами був обраний емоційний якір, який формує підсвідоме розуміння загрози від ігнорування правил безпеки.”
 
Реклама з’явилася на 180 білбордах у Києві, на центральних автодорогах України та у 19 містах і обласних центрах, зокрема у Дніпрі, Одесі, Львові, Кропивницькому, Кривому Розі, Херсоні, Краматорську, Житомирі, Івано-Франківську, Миколаєві, Полтаві, Хмельницькому, Сумах, Луцьку, Тернополі, Рівному, Запоріжжі, Чернігові, Чернівцях.
 
Нагадаємо, що рівень користування ременями безпеки в Україні є найнижчим серед усіх країн Європи. Змінити поведінку українців та збільшити цей показник можливо  шляхом підвищення штрафів за порушення, а також завдяки інформаційним кампаніям. Сьогоднішня соціальна комунікація є одним із напрямів системної роботи Центру демократії та верховенства права в рамках кампанії “За безпечні дороги”. Іншим важливим кроком у напрямку зміни поведінки українців має стати ухвалення Верховною Радою законопроекту №10131 про підвищення штрафів. Законопроект пропонує підвищити штрафи у 10 разів з 51 до 510 гривень.