Залучили $1 млн без натяку на нав’язливість: резиденти Європейської асоціації програмної інженерії про успіхи 2021

Наприкінці року Європейська асоціація програмної інженерії провела опитування компаній-резидентів та виділила їхні найбільші успіхи. Якщо говорити на загал, то компанії цього року зростали активно, виходили на нові ринки та практично без труднощів залучали фінансування. Що ж до викликів, то тут резиденти називають перегрітий ринок праці та складність збереження корпоративного духу при віддаленій роботі. А тепер – до деталей.


Угода року: Vymex залучили майже $1 млн


Нещодавно стало відомо, що розробник мобільного додатку для управління бізнес-процесами і командою компанія Vymex залучила $1 млн. Там працює 30+ розробників.


Ось як вони про це розповіли асоціації: "Залучили майже $1 млн без жодного натяку на нав’язливість".


Придбання року: TECHIIA Holding придбала виробника дронів


TECHIIA Holding (1000 + співробітників) цього року збільшила свій портфель та придбала компанію Culver Aviation, яка займається створенням безпілотних літальних апаратів для швидкого збирання даних з земної поверхні та аналізує ці дані. 


Взагалі-то TECHIIA працює з напрямком інвестицій, кіберспорту, ІТ-сервісів і ІТ-продуктів та навіть з виготовленням плюшевого мерчу. Додати до профілю холдингу  ще один напрямок – це диверсифікація. 


Саме портфельна збалансованість дозволяє холдингу витримувати будь-які шторми фінансових ринків. Компанія охоплює багато ринків та галузей, але вкладає як у проекти зі стабільним невеликим прибутком, так і певний відсоток - у високоризикові, але прибуткові інструменти. Це дозволяє бути стійкими до криз.


Зростання клієнтської бази на 500%:  Digital Data Consulting


Є чим похвалитися компанії у сфері ІТ-консалтингу  Digital Data Consulting або DData. Цього року DData на 500% збільшила кількість підписаних з клієнтами контрактів, розробила власне рішення HRMS - систему управління людським капіталом, а ще запустила внутрішній проект – Академію Creatio. Врахуйте, що на разі в компаній працює більше 20 людей, тож для бізнесу такого калібру це значні досягнення.


Про виклики, з якими команда зіштовхнулася цьогоріч, вони кажуть так: “Велика кількість нових проектів, брак 25 годин на добу і дуже стрімке зростання команди – удвічі”.




Роботодавець року: масажі та workation на Шрі-Ланці від AllSTARSIT


У 2021-му, як і в попередні роки, ІТ-компанії переживали страшенний тиск з боку ринку праці. Очікування кандидатів щодо рівня зарплат зростали, а їхні компетенції – ні. Тож для бізнесу критично важливим було утримати свої команди.


У міжнародній компанії з розробки програмного забезпечення і найму віддалених команд AllSTARSIT для цього року розширили набір “плюшок” для команди. До них додали масаж, музичну кімнату, workation на Шрі Ланці, уроки англійської та іспанської для працівників та їхніх дітей. Також проводили гучні корпоративи закордоном та оновили страхові поліси.


Компанія була створена в 2004-му в Ізраїлі, а зараз основний офіс і R&D-центр AllSTARSIT розташований у Києві. Там працює 700+ співробітників.


Екосвідомість року та 1000 нових вакансій. Для британської ІТ-компанії Amdaris цей рік видався не менш продуктивним: відкриття першого українского офісу в Одесі, розширення технологічних центрів та підтримка ініціатив щодо покращення екологічної ситуації були у фокусі. Компанія виділила частину свого прибутку на висадку “клієнтського лісу” в рамках місії зі зниження викидів вуглецю. 


Не дивлячись на затягнуту фазу пандемії та необхідність адаптовувати стратегію розвитку під нові умови, агенція Belkins, що займається лідогенерацією для аутбаунд каналу та надає SDR-послуги, збільшила свою команду в 4 рази та зафіксувала у своєму портфоліо 800+ клієнтів. Серед успішних дій, Belkins виділяють автомномість роботи відділів та клієнтоорієнтоорієнтовність. 


“В наступний рік компанії дивляться оптимістично, планують зростати удвічі, а то й учетверо. У планах – експансія на нові ринки, відкриття нових офісів в українських містах, – коментує Владислав Савченко, президент Європейської асоціації програмної інженерії. – Спрощений доступ до фінансування сприятиме такій експансії, але й виклики очевидні – інші правила, інше культурне середовище. І головне – потреба в збільшенні штату, що повертає нас до дисбалансів на ринку праці. Це буде точно цікавий рік. А отже, попереду багато роботи”.


Повний огляд ІТ-ринку 2021 за посиланням.