Старт дослідження Best Marketing Teams 2021

Всеукраїнська рекламна коаліція у співпраці з дослідницькою компанією Factum Group Ukraine розпочала своє вже традиційне дослідження рекламно-комунікаційного ринку Best Marketing Teams, за результатами якого визначається рейтинг кращих маркетинг команд України.

Best Marketing Teams проводиться щорічно, починаючи з 2013 року. Методологія розроблена Factum Group Ukraine спільно з Всеукраїнською рекламною коаліцією. Best Marketing Teams реалізується за підтримки Індустріального Телевізійного Комітету, також зазначимо, що з минулого року до проекту долучилася ще одна дослідницька компанія – Kantar Ukraine.  

«Це вже 9-ий рік поспіль ми проводимо дослідження Best Marketing Teams. Ми як дослідники дуже добре розуміємо цінність та актуальність рейтингу. Адже створити ефективну комунікацію – це не просто удача чи збіг обставин, це довготривалий складний процес, за яким стоїть об’ємна та складна робота команди, включаючи дослідження своїх споживачів, пошук інсайтів та постійна верифікації різноманітних гіпотез та ідей. Тому зусилля команд та професіоналізм безумовно варті визнання, більше того, Best Marketing Teams – це також можливість показати та розказати іншим про кращі практики у сфері маркетингу та реклами» – розповідає Ніка Єлізарова, директор з досліджень Factum Group Ukraine. 

Результати дослідження презентуються у форматі рейтингів, в яких рекламодавці розподіляються виключно в розрізі категорій/індустрій, у яких працюють компанії (наприклад, агробізнес, алкогольні напої, банківські та фінансові послуги, лікарські засоби та медичні послуги, та інше). Ці індустріальні категорії сформовані таким чином, щоб корелювати з конкурсними категоріями Effie Awards Ukraine. Рейтинги рекламодавців Best Marketing Teams публікуються на сайті best-marketing.com.ua, а самих лідерів категорій нагороджують в рамках Церемонії нагородження Effie Awards Ukraine. 

Дослідження проводиться серед представників маркетинг-відділів чи керівників компаній-рекламодавців:
  • рекламні кампанії чи проекти яких отримують нагороди Effie Awards Ukraine поточного року;
  • рекламні кампанії чи проекти яких отримують нагороди, здобуті на трьох професійних фестивалях Ukrainian Creative Awards поточного року, що проходять в рамках креативної події Ukrainian Creative Stories: Київський Міжнародний Фестиваль Реклами, ADC*UA, Ukrainian Design The Very Best of;що входять в умовний топ-100 рекламодавців за медіа-бюджетами, які визначаються на основі даних розміщення телевізійної реклами.
  •  
Для визначення рейтингу маркетинг-команд враховуються такі критерії: бали рекламодавців за результатами Effie Awards Ukraine поточного року, бали рекламодавців за результатами Ukrainian Creative Awards поточного року, медійні бюджети показників WGRP для ТБ та GRP для інтернету, результати опитування рекламодавців щодо кількості іміджевих та промокампаній, частки маркетингового бюджету тощо. 

«Ми проводимо постійне дослідження інтернет поведінки споживача та спостерігаємо в реальному часі зусилля рекламодавців щодо пошуку найкращих способів впливу на споживача. Одним з ефективних інструментів є вдале використання діджиталу як каналу комунікації медійної реклами. І ми раді, що дана інформація включена в складання цього рейтингу, адже вона дозволяє бути постійно актуальними та мати зрозумілий, чіткий референс для зміцнення та росту брендів» – прокоментувала Анна Шахдінарян, Account Director, Brand and Creative Domain, Kantar Ukraine. 

З методологією дослідження та з лідерами індустрій/категорій минулих років можна ознайомитись на сайті best-marketing.com.ua

Разом з опитуванням Best Marketing Teams, проводиться опитування маркетологів для першого етапу рейтингу агентств "Вибір рекламодавця" (за посиланням результати 2020/2021) та дослідження щодо тенденцій у маркетингу в Україні (за посиланням минулорічний звіт).