Як росія «денацифікує» пологові будинки України

За даними МОЗ України*, від початку війни російські окупанти атакували 273 українські лікарні, 18 з яких зрівняли із землею, 14 дитячих лікарень зруйнували, обстріляли понад 60 бригад швидкої, вбили 6 лікарів…
 
Одним із медзакладів, який виявився найближчим до зони бойових дій поблизу Києва, виявися пологовий будинок «Лелека», розташований у Пущі Водиці. Відповідно, з першого дня війни саме тут надавали допомогу всім, хто її потребував в цій точці. Продовжуючи звичну роботу з прийому вагітних та породіль, значна частина персоналу почала лікувати людей з іншими медичними запитами, особливо поранених військовослужбовців та цивільних.
 
Так, з 24 лютого по 9 березня в «Лелеці» народилось 26 прекрасних діток: 13 хлопчиків і 13 дівчаток. Разом з тим, невідкладну медичну допомогу отримали понад 500 військових та місцевих мешканців з пораненнями різної ступені важкості. А також тут проводився прийом жителів Пущі Водиці, яким необхідна була екстрена та поточна допомога, не пов’язана із пораненнями. Послуги з різних галузей медицини отримали більше, ніж 200 містян. Окрім того, для десятків людей заклад став надійним тимчасовим укриттям від ворожих снарядів.
 
Пологовий будинок працював до того часу, поки це було умовно безпечно для пацієнтів та персоналу. Проте, ворог почав цілеспрямовано обстрілювати будівлю медичного закладу, що ставило життя та здоров’я усіх присутніх в ньому під загрозу. Тому 9 березня «Лелека» була вимушена евакуювати пацієнтів і персонал та тимчасово призупинити прийом.
 
Будівля пологового будинку зазнала значних пошкоджень, через що безпечний прийом пацієнтів тут поки що неможливий. Проте, «Лелека» не опускає крила – команда закладу працює та робить все можливе задля допомоги своїм пацієнтам і захисникам України.
 
Так, з 8 квітня заклад розпочав прийом породіль на базі столичного пологового будинку №5, який надав частину своїх приміщень в тимчасове користування «Лелеки». Сюди перевезене обладнання із обстріляної будівлі в Пущі Водиці, а прийом веде лікарський склад закладу. Працює жіноча консультація у Києві на Печерську. Окрім того, прийом ведеться у жіночій консультації Львову – небайдужі надали приміщення, куди також вдалося перевезти необхідне обладнання з Пущі Водиці та перебазувати частину персоналу.
 
Разом з тим, незважаючи на складну ситуацію, у «Лелеці» сподіваються, що вже незабаром зможуть відновити прийом в Пущі Водиці.
 
Лише об‘єднавшись ми переможемо – все буде Україна!
 
*Дані актуальні станом на 06.04.2022